Cercetătorul Octavian Jurma, semnal de alarmă privind Valul 4: „Vom plăti un preț aspru pentru indolența față de campania de vaccinare”

Cercetătorul Octavian Jurma, semnal de alarmă privind Valul 4: „Vom plăti un preț aspru pentru indolența față de campania de vaccinare”
Sursă foto: Arhivă personală
Publicat: 09/08/2021, 11:31
Actualizat: 09/08/2021, 11:32

Medicul epidemiolog și cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă privind evoluția progrnozată a valului 4 al pandemiei de COVID-19, în care predominantă e varianta Delta, în contextul unei rate mici a vaccinării românilor și recomandă accelerarea campaniei pentru imunizarea cât mai multor persoane, mai ales în contextul revenirii la școală a copiilor în formă fizică.

„Valul 4 (Delta) nu va fi atât despre numărul de cazuri noi, cât despre numărul de internari și decese”, explică, într-o analiză publicată pe contul de Facebook, cercetătorul Octavian Jurma.

Medicul epidemiologul pune în comparație situația epidemiologică din valul 4, cu varianta Delta, din Marea Britanie și Indonezia, și conchide că, în cel mai fericit scenariu, România va avea același număr de cazuri noi ca în valul precedent (Alpha), cu un varf in jurul a 5.000 de cazuri noi în octombrie, dar de zeci de ori mai puține internări și decese.

„Motivul este simplu, în valul 4-Delta. Marea Britanie a avut un număr similar de cazuri ca în valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai puțin decese. Indonezia pe de alta parte a avut în valul 4 (Delta) de 4x mai multe cazuri ca în valul 3 (Beta) și de 4x mai multe decese. Diferența dintre cele două țări? Marea Britanie are 65% din populație vaccinată, Indonezia doar 15%.”, a scris Octavian Jurma.

După a treia săptămână a valului 4 (Delta), ne încadrăm „prost, foarte prost” în raport cu aceste asteptări, consideră epidemiologul, care plasează România într-o zonă de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Regatul Unit.

Sursa. Octoavian Jurma
Sursa. Octoavian Jurma

Până duminică, 8 august, 5.069.094 de persoane din România au fost vaccinate cu o doză, iar dintre acestea, 4.925.236 au schema de vaccinare completă, conform datelor anunțate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Trag acest ultim semnal de alarmă în speranța că autoritățile vor începe să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea”

Analiza integrală a epidemiologului Octavian Jurma:

„Știm deja că rata noastră de vaccinare este de 26% din populație (cu minim o doză), mai apropiată de Indonezia decât de UK. Întrebarea la care nu avem încă răspuns este câți români au trecut prin boală și cât de eficientă este imunitatea acestora împotriva tulpinii Delta. Estimările sunt că undeva între 4 și 6 milioane de români au făcut boală fără să declare asta deci încă aproximativ 25-30% din populație are imunitate dobândită natural prin infectare.

TOATĂ strategia politică de sănătate publică a guvernului nostru se bazează în valul 4 pe ipoteza hiper-optimistă că și la noi lucrurile vor evolua la fel de bine că în Marea Britanie deși:

  1. Suntem de 3x mai puțini vaccinați decât UK
  2. Testăm de zeci de ori mai puțin decât UK
  3. Suntem de 2x mai relaxați decât UK
  4. Avem mult mai multe persoane vulnerabile nevaccinate decât UK
  5. UK nu a organizat festivaluri de zeci de mii de participanți pe perioade de mai multe zile la debutul valului 4.

Prin urmare România este într-o zona de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie.

===========

Unde suntem acum?

===========

Valul Delta-4 a debutat acum 3 săptămâni și știm deja că are o creștere accelerată în care numărul mediu de cazuri se dublează la mai puțîn de 2 săptămâni. Astfel de la 94 de cazuri pe zi în săptămâna 19-25 iulie, avem 225 de cazuri pe zi două săptămâni mai târziu (vezi casetă de sub grafic).

Dacă facem estimare mai precisă rezultă o curbă de prognoza ilustrată în grafic cu linia punctată (curbă gri). În același grafic curbă oficială a cazurilor noi (media mobilă la 7 zile) este în roșu și cu săgeți verzi sunt marcate punctele de deschidere a școlilor. Este pentru prima dată când [aparent] școlile se vor deschide în format fizic indiferent de situația epidemiologică și deci nu știm care va fi consecința acestui experiment social. Este încă multă confuzie și declarații contradictorii pe acestă temă.

––––––––––

Ceea ce ne îngrijorează însă în valul 4-Delta nu sunt atât infectările (care pot afecta și pe cei vaccinați), ci spitalizările și decesele care provin mai ales din rândul celor nevaccinați.

Aceste valuri urmează valul primar de infectări la 1-3 săptămâni. La noi cazurile noi sunt mai ales cazurile clinice (internările reprezintă peste 20% din cazurile diagnosticate în ultimele 14 zile) și le detectăm cu aproape 2 săptămâni întârziere.

Din păcate avem confirmarea că ne aflăm în scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav că valul 3.

===========

Discuție

===========

Toți indicatorii secundari ai pandemiei par să aibă o rată de dublare în jurul a 2 săptămâni la fel că rată de infectare.

Numărul mediu zilnic de internări în spital a crescut de la 272 la 496, cel al internărilor la AȚI de la 36 la 69, iar cel al deceselor de la 2 la 4.

––––––––

Știu că este un adevăr deranjant în această paradă a relaxării, dar datele din ultimele 3 săptămâni demonstrează că nu mai avem nici un motiv să credem că la noi va fi la fel de bine că la britanici.

Cel mult mai putem speră acum că va fi la fel de rău că în valul 3 dar nici în privința asta nu avem garanții. Cu alte cuvinte vom plăti un preț aspru pentru indolența față de campania de vaccinare, noi în vieți iar politicienii în voturi.

Trag acest ultim semnal de alarmă în speranța că autoritățile vor începe să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea. Încă este posibil să mai protejăm măcar întrarea în școală prin filtre măcar la fel de sigure că cele necesare pentru intrarea la concerte și festivaluri. Încă mai e posibil să stăm de vorbă cu cei vulnerabili. Încă mai putem vaccina pe cei vaccinați partial sau cu vaccinuri mai puțin eficiente.

Mă întristează foarte mult faptul că mulți dintre cei care refuză colacul de salvare numit vaccin sunt exact cei cu riscul cel mai mare să se înece în următorul val și nu vorbesc aici doar de vârstnici. Încă nu e prea târziu să te vaccinezi și să îți vaccinezii copiii pentru a dobândi o imunitate optimă înainte de deschiderea școlilor.

===========

În privința școlilor este important că părinții să facă presiuni în continuare pentru că siguranță copiilor să fie luată în serios de dată asta. Orice argument legat de importantă prezenței fizice în școală e valid și nu face decât să întărească obligativitatea măsurilor de protecție nu să justifice absența lor.

Avem deja prea mulți orfani după valurie 2 și 3 că să ne mai prefacem că siguranță epidemică nu contează în clase sau la locul de muncă.

De asemenea cred că este momentul că din această săptămână să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (masca, igienă, distanțare). La aceste măsuri putem adugă și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale având în vedere că Delta este atât de infecțios încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile.”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...